_5ο_Χρυσούπολης.JPG


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


afisa.jpg

Διδασκαλία του Α με τη χρήση νέων τεχνολογιών

Μια απλή εργασία που άρεσε στους μαθητές. Πραγματοποιήθηκε στο πρώτο δίωρο διδασκαλίας του Α. Κάποια στιγμή, όπως προτείνεται, τα παιδιά ζωγράφισαν αντικείμενα που έχουν Α. Αυτό ήταν αρκετό. Όμως προτιμήθηκε να παρουσιαστεί το υλικό με τη μορφή ταινιούλας. Οι στόχοι της προσπάθειας:


  • να απολαύσουν αισθητικά όλοι οι μαθητές το έργο τους,
  • να υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ τους
  • και να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες στην τάξη.
Η παρουσίαση επενδύθηκε μουσικά με το γνωστό παιδικό τραγούδι
¨ Μια γριά μπαμπόγρια ¨ και έγινε σε μια επόμενη ώρα Ευέλικτης Ζώνης.Η δασκάλα της τάξης
Κουρκλίδου Σοφία

Δραστηριότητες 5ου Δ.Σ. Χρυσούπολης

Για να δείτε τις δραστηριότητες του σχολείου κάντε κλικ στοσύνδεσμο: http://5dimchrys.blogspot.com

ΓΙΟΡΤΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


17 Νοέμβρη 1973:Ταξίδι στο χρόνο με τη χρονομηχανή του μυαλού και της καρδιάςμας.

Έτσι ονομάσαμε εμείς οι μαθητές της Ε΄τάξης αυτό το ταξίδι-αφιέρωμα. Με οδηγό τον δάσκαλό μας, ζήσαμε από κοντά, αυτή τη μαρτυρική νύχτα αγώνα, αυταπάρνησης και θυσίας των φοιτητών τουΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ. Τη μαγική αυτή νύχτα, που αναγεννήθηκε ξανά από τις στάχτες της, σαν το μυθικό ΦΟΙΝΙΚΑ, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑμας!!

ΒΙΒΛΙΟΤΡΕΧΑΛΑ 2


Μαθήτριες κ μαθητές του Σχολείου μας από τις 15 Ιανουαρίου 2013 συμμετέχουμε εθελοντικά και με ενθουσιασμό στη βιβλιοτρεχάλα 2 των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ, ένα

Πανελλήνιο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας Δημοτικών Σχολείων

, που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Μαρτίου 2013.

Με αφορμή την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων υλοποιούμε διάφορες βιωματικές δράσεις μέσα στις τάξεις αλλά και έξω από αυτές κάνοντας χρήση και των νέων τεχνολογιών!!!

Είναι χαρά,είναι παιχνίδι,είναι μόρφωση,είναι επικοινωνία,είναι.......

Δεν υπάρχει γρηγορότερη μηχανή από ένα βιβλίο! Σε παίρνει σε μέρη,με μεγάλη ταχύτητα και απολαμβάνεις τη βόλτα....Δεν υπάρχει ασφαλέστερο αεροπλάνο από ένα βιβλίο! Ταξιδεύεις με αυτό γύρω στον κόσμο κι από τον ουρανό κοιτάς....Διαβάζοντας βιβλία,ανοίγουμε παράθυρα στη ζωή μας!

Άνοιξε κι εσύ ένα παράθυρο στη ζωή σου ΤΩΡΑ!!!

ΟΙ''ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΙ'' ΚΑΙ ΟΙ ''ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΙ''

μαθητές-τριες του 5ου Δημ.Σχολ.ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ.

Στις 12-12-12 στα πλαίσια του προγράμματος ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ-ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ-ΠΟΝΤΙΟΙ,οι μαθητές της Β΄ Τάξης του σχολείου μας, επισκέφθηκαν το κτίριο του συλλόγου ΠΟΝΤΊΩΝ της επαρχίας ΝΕΣΤΟΥ!! Τα παιδιά,αφού πρώτα ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του συλλόγου για την ιστορία του, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα,ξεναγήθηκαν στους χώρους του συγκροτήματος!! Έπειτα έμαθαν έναν ποντιακό χορό και στο τέλος ζωγράφισαν ποντιακή φορεσιά! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία αρέσκονται στα παραμύθια! Μεγαλώνοντας λοιπόν,μέλημά μας, είναι να μάθουν να επιδίδονται στο διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων! Τι καλύτερο λοιπόν από το να παρουσιάσουν τα βιβλία που έχουν διαβάσει? Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την ίδεα,και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη βιβλιοπαρουσίαση που υπάρχει παραπάνω!!!Καίτη,Σοφία,Χριστίνα
Όχι.Δεν είναι οι τρεις χάριτες.Είναι οι φιλόξενες θρακιώτισσες που μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά,στις 13-3-2013,στο κτίριο του Συλλόγου Θρακιωτών Νέστου,στο Προάστιο Χρυσούπολης.
Το πρώτο που είδαμε και μας άρεσε ήταν η μεγάλη αυλή του συλλόγου.Μα και το εσωτερικό του κτιρίου ήταν όμορφο,τακτοποιημένο και καθαρό.Βεστιάριο για τις παραδοσιακές φορεσιές,γραφεία,χώρος για χορωδία και εκμάθηση χορών κι ένα καταπληκτικό μουσείο θρακικής λαϊκής τέχνης,διαμορφωμένο με τέχνη και μεράκι.
Χορέψαμε στο ρυθμό του ζωναράδικου,μάθαμε τα μυστικά της γκάιντας από το άξιο, χοροδιδάσκαλο και μουσικό Καρυοφίλη Δουλουκιτάκη,ζωγραφίσαμε παραδοσιακές φορεσιές,μιλήσαμε για προσφυγιά,ψηλαφίσαμε αντικείμενα καθημερινής χρήσης που χρησιμοποιούνταν μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.
Περάσαμε υπέροχα,φανταστικά,ονειρικά… ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Οι μαθητές της Β Τάξης του 5ου Δ.Σ. Χρυσούπολης

Αγώνες Καλαθοσφαίρισης Δημοτικών Σχολείων Δήμου Νέστου Καβάλας 2012-13».

Στα πλαίσια των γενικότερων κατευθύνσεων το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού & Αθλητισμού έδωσε τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων, να γνωρίσουν τη χαρά του Αθλητισμού με τη διοργάνωση των «Αγώνων Αθλοπαιδείας».
Η Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αγώνων Καβάλας προκήρυξε τους Σχολικούς Αγώνες Καλαθοσφαίρισης (5χ5) Αγοριών –Κοριτσιών Δημοτικών Σχολείων Δήμου Νέστου για το σχολικό έτος 2012-2013, με σκοπό στην μαζική συμμετοχή μαθητών-μαθητριών με στόχο πάντα τη χαρά της συμμετοχής και τις αρχές του ευ αγωνίζεσθε.
Η ημερομηνία διεξαγωγής των «Αγώνων Αθλοπαιδειών» Καλαθοσφαίρισης ορίστηκε η Παρασκευή 12 Απριλίου 2013 με ώρα έναρξης 09:00 και τόπο τέλεσης το Κλειστό Γυμναστήριο του Γενικού Λυκείου Χρυσούπολης.
Η διοργάνωση ήταν σε επίπεδο τουρνουά Καλαθοσφαίρισης (5Χ5). Σχηματίστηκαν 2 όμιλοι ανάλογα με τη συμμετοχή των σχολείων και η διάρκεια των παιχνιδιών ήταν περίπου 10 λεπτά μεικτού χρόνου.
Υπήρχε η δυνατότητα οι συμμετοχές να είναι ελεύθερες και να επιτρέπονται ομάδες με μικτά σχήματα αγόρια και κορίτσια.
Πρωταρχικός σκοπός της όλης διοργάνωσης δεν είναι η ανάδειξη νικητών αλλά κυρίως τα πολλά παιγνίδια και η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών.
Κάθε ομάδα που συμμετείχε πραγματοποίησε 3 αγώνες κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.
Για την ιστορία νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η ομάδα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης, η οποία νίκησε στον τελικό την ομάδα του 1ου Δημοτικού Χρυσούπολης με σκορ 21 - 8. Αγωνίστηκαν με την ομάδα του 5ου Δημοτικού Σχολείου οι Αναβενίδης Χρήστος, Βαφειάδου Μαρία, Ζαβερδινός Χριστόφορος, Καραδημητρίου Μαρία, Κιούπι Άγγελος, Κοκελίδης Άρης, Κότογλου Αναστασία, Κοντός Αποστόλης, Ξανθοπούλου Κική, Παπαβασιλείου Σοφία, Παπατσιάρας Νίκος, Σπύρτος Παντελής, Τζανίδης Αντώνης, Τριανταφύλλου Στέλλα, Χύσα Ελιγκέρτα.
Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν, μιας και οι μαθητές έπαιξαν και το χάρηκαν με την ψυχή τους.

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

1ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ - 2ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ 17 - 06
1ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ - 3ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ 16 - 10
3ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ - 2ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ 16 - 05

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ

5ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ - 4ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ 18 - 02
Δ. ΣΧ. ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ - 4ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ 16 - 06
5ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ - Δ. ΣΧ. ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ 12 - 04

ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

ΘΕΣΗ 5 - 6
4ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ - 2ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ 07 - 04
ΘΕΣΗ 3 - 4
Δ. ΣΧ. ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ - 3ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ 18 - 01
ΘΕΣΗ 1 - 2
5ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ - 1ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ 21 - 08

ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1ο 5ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
2ο 1ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
3ο Δ. ΣΧ. ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ
4ο 3ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
5ο 4ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ
6ο 2ο Δ. ΣΧ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ


Μια βροχερή ημέρα του Δεκέμβρη (17-12-2013) επισκεφθήκαμε τον Αϊ-Γιώργη,το ναό της ενορίας μας. Ο παπα-Διαμαντής,αυτός ο ακάματος εργάτης της Ορθοδοξίας ανέλαβε -με τις γνώσεις του,την παιδαγωγική του μαεστρία και τη γλυκύτητα του λόγου του- να μας περπατήσει στα μονοπάτια που άνοιξαν άγιες μορφές των αλησμόνητων πατρίδων.

Πάτερ,οι μαθητές της Β Τάξης, σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε να έρθει σύντομα η ώρα των εγκαινίων του νέου ναού που οραματιστήκατε.


Γλυκιά,ευγενική,διακριτική,δυναμική,με χιούμορ,μορφωμένη,καλλιεργημένη,άξια σεβασμού,υπηρετεί την παράδοση εδώ και χρόνια συμμετέχοντας στη χορωδία του συλλόγου Θρακιωτών της πόλης μας.Είναι η κυρία Βούλα Ξανθοπούλου.

Στις 24-1-2013 επισκέφτηκε την τάξη μας και μοιράστηκε με μας κάποιες από τις αστείρευτες γνώσεις της για τη Θράκη και κυρίως το κομμάτι της μυθολογίας που είναι συνυφασμένο με τη Γη του Ορφέα.

Στο τέλος, εμείς, οι μαθητές της Β Τάξης,αφού της προσφέραμε ένα αναμνη δώρο,της ευχηθήκαμε-μέσα από την ψυχή μας-Υγεία και Χρόνια Πολλα.

ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Σκουπιδοκυνήγι στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου
ΝΕΣΤΟΣ
Αν το Νέστο αγαπάς, σκέψου φίλε τι πετάς
και κάποια φορά αν βλέπεις τα σκουπίδια να μαζεύεις!
Φιλαράκι έλα κι εσύ στην παρέα μας αυτή
κι όλοι μας με μια φωνή ο ΝΕΣΤΟΣ είναι η ζωή!
Η Περιβαλλοντική Ομάδα
Σήμερα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 μαθητές και εκπαιδευτικοί του 5ου 6/θ Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης, συμμετείχαμε στο κάλεσμα της HELMEPA( Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) για την Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών. Προτιμήσαμε αντί για κάποια παραθαλάσσια ακτή του δήμου μας, το δικό μας παραποτάμιο δάσος του Νέστου, γιατί η ρύπανση και η μόλυνση δεν έχει σύνορα! Οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας φρόντισαν έγκαιρα να ενημερώσουν και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής των μαθητών. Με ενθουσιασμό οι μαθητές μας ξεχύθηκαν στο σκουπιδοκυνήγι παίρνοντάς το ως παιχνίδι και καθάρισαν τα απορρίμματα σε μήκος 1.000 μέτρων και πλάτος 60 μέτρων περίπου μέσα στην κοίτη του Νέστου.
Σίγουρα, δε φανταζόμασταν ότι θα βρίσκαμε τόσα σκουπίδια πεταμένα από τους επισκέπτες του! Η συγκομιδή μας στο τέλος: 38 μεγάλες σακούλες συνολικού βάρους 104

κιλών από τις οποίες οι 29 με ανακυκλώσιμα υλικά συγκεντρωμένα σε ξεχωριστές σακούλες(χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο κυρίως αλουμίνιο) συνολικού βάρους 87 κιλών και 9 σακούλες με διάφορα υλικά(ρούχα, παπούτσια, σχοινιά, σφουγγάρια, κρανίο τράγου …). Η όλη προσπάθεια οργανώθηκε κατάλληλα, ώστε να έχει εκπαιδευτικό κυρίως χαρακτήρα για τους μαθητές μας, να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος και της σωστής διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων.
Η βιωματική δράση έκλεισε με την παρουσίαση του θεατρικού παιχνιδιού << ΣΚΟΥΠΙΔΙΣΤΑΝ >> του Κώστα Μάγου από τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας αλλά και με σχετικά τραγούδια για το Νέστο, τα σκουπίδια και την ΑΝΑΚΥΚΛΗΣΗ, που τραγούδησαν και χόρεψαν με κέφι όλοι οι μαθητές σε παραδοσιακούς και σύγχρονους ρυθμούς! Ασχολήθηκαν όμως και με άλλα μαθήματα παίρνοντας αφορμή από τη δράση όπως Γλώσσα, Μαθηματικά, Μυθολογία, Μελέτη Περιβάλλοντος, Γεωγραφία κ.α. Τα εικαστικά σίγουρα δεν έλειψαν ζωγραφίζοντας το γλάρο, σύμβολο της Παιδικής
HELMEPA να καθαρίζει με παιδιά ακτές, παραλίμνια, και παραποτάμια δάση!
Αρωγοί και συνεργάτες μας, η
HELM

EPA, που μα έστειλε έντυπο ενημερωτικό υλικό, ο δήμος Νέστου, που μας πρόσφερε σακούλες, γάντια καθώς και απορριμματοφόρο όπου οι ίδιοι οι μαθητές το μεσημέρι φόρτωσαν τα άχρηστα … χρήσιμα υλικά, που συγκέντρωσαν χωριστά κατά είδος με την ελπίδα ότι θα φτάσουν εκεί που πρέπει και όχι στη χωματερή, όπως δυστυχώς γίνεται τις περισσότερες φορές! Η αναλυτική καταγραφή των απορριμμάτων έγινε στο πεδίο εργασίας από τους ίδιους τους μαθητές μας και στάλθηκε στη HELMEPA για παραπέρα στατιστική επεξεργασία και εξαγωγή συμπερασμάτων.
Το μήνυμα είμαστε σίγουροι πως πέρασε στα παιδιά μας σημερινούς χρήστες και αυριανούς διαχειριστές του Περιβάλλοντος.
ΟΧΙ στην υπερκατανάλωση
ΝΑΙ στην επαναχρησιμοποίηση
ΝΑΙ στην ΑΝΑΚΥΚΛΗΣΗ σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά!
Συνεχής αγώνας για ένα καθαρότερο Περιβάλλον, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής! Αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους μαθητές μας, γιατί πραγματικά έδωσαν το παράδειγμα σε όλους μας !!!

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΝΑΚΥΚΛΗΣΗΣ
Αν τη φύση αγαπάς, σκέψου φίλε τι πετάς
Πρόσεχε τι αγοράζεις και πόσα σκουπίδια βγάζεις!
Τ’αλουμίνιο, το χαρτί, το πλαστικό και το γυαλί
μπορεί ν’ ανακυκλωθεί κι η φύση όλη να σωθεί!

Φιλαράκι έλα κι εσύ στην παρέα μας αυτή
κι όλοι μας με μια φωνή πάμε για ΑΝΑΚΥΚΛΗΣΗ!
Τα γλαρόπουλα και ανακυκλωσόπουλα
του 5ου 6/θ Δημ. Σχολ. Χρυσούπολης
Χρυσούπολη, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 ο συντονιστής εκπαιδευτικός του Προγράμματος
Καντζίδης Δ. Αλέξανδρος